Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Парафіяни Української православної церкви Московського Патріархату змушені повторно хреститися у Православній церкві України

Проросійські телеграм-канали поширили оголошення, нібито в Україні не визнаватимуть хрещення в Українській православній церкві Московського Патріархату (УПЦ МП). Мовляв, ті люди, які охрестилися в Українській православній церкві Московського Патріархату, тепер будуть змушені «повторно пройти хрещення у священника Православної церкви України (ПЦУ)».

Так би мовити, у церквах розклеїли відповідні оголошення: «У зв’язку з останніми подіями скасовуються всі обряди хрещення, проведені священиками Української православної церкви. Записатися на повторне хрещення у ПЦУ можна у батюшки».

«Оголошення», що поширюється в мережі, є підробленням, а його зміст не відповідає дійсності. Про це журналістам StopFake повідомили у пресслужбі ПЦУ.

«Подібна практика перехрещування у Православній Церкві України не схвалюється і не здійснюється. Оскільки це груба богословська помилка, порушення канонів і тяжкий гріх», – розповіли у пресслужбі ПЦУ.

Перехрещування якраз раніше практикували в самій УПЦ МП щодо вірян православних церков України (ПЦУ), які в московському патріархаті вважаються «розкольницькими».

Останні кілька днів вони регулярно поширюють інформацію на захист Української православної церкви Московського патріархату. Зокрема, після того, як Україна почала захищатися від проросійського впливу релігійних організацій, проводячи перевірки та обшуки у храмах Московського патріархату, пропагандисти заявили, що Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись