Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська армія обстрілювала підконтрольний Україні Лисичанськ, щоб звинуватити Росію

Таку інформацію поширили російські ресурси. Мовляв, жителі Лисичанська про це розповіли одному російському пропагандисту. Нібито за їхніми словами, українські військові з березня до травня 2022 року стріляли по мирних людях задля фільмування пропагандистських матеріалів. Це неправда.

За даними фактчекерів The Insider, з березня по травень поблизу Лисичанська були російські війська, які б могли обстрілювати місто.

З 20-х чисел березня російські війська намагалися взяти місто Рубіжне, розташоване за 18 км від Лисичанська, тобто розташовувалися безпосередньо на підступах до нього. 13 травня місто було повністю захоплене. Прицільна дальність російської реактивної системи залпового вогню «Град» – 21 км, гаубиці «Мста-С» – 24,7 км, «Гіацинт-С» – 28,4 км.

Росія від початку війни звинувачує Україну в провокаціях та обстрілах мирних людей. Так пропагандисти чинять спроби перекласти  відповідальність за свої дії на Україну та дискредитувати українську армію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись