Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Одна зі світових компаній-лідерок із маркетингових досліджень довела, що світу чхати на війну в Україні

Посилаючись на результати дослідження компанії Ipsos під назвою «Що хвилює світ», анонімні телеграм канали пишуть, що проблема війни в Україні — лише на 11 місці у рейтингу, а на першому — інфляція, яку спричинила війна. Маніпуляція полягає у кількох моментах.

По-перше, у дослідженні, яке роками проводиться за однією методологією в 27 країнах світу, повідомляють, що пункту «Війни між націями» раніше не було і його ввели через війну в Україні, оскільки це хвилює світ.

По-друге, країни Європи та США — у топдесятці тих, кого хвилює війна в Україні. 1—4% хвилювання висловлюють здебільшого країни Південної Америки та Африки, що закономірно з огляду на геополітичні особливості світу. «Занепокоєння найбільше в Європі. Польща має найвищий рівень занепокоєння, чотири з десяти (38%) сказали це одна з найбільших проблем у країні. Інші країни демонструють високий рівень занепокоєння: Німеччина (35%), Швеція (30%), Великобританія (28%) та Італія (26%). У Латинській Америці занепокоєння найменше», — йдеться у дослідженні. Там також зазначено, що в жодній з країн опитані не назвали війну головною турботою, проте в Німеччині показник лише на 2 пункти відстає від інфляції, яка увійшла до найбільших турбот. Натомість згідно з локальним дослідженням Ipsos у Данії, яка не входить у рейтинг «Що турбує світ», у березні війна в Україні обіймала другу сходинку з 30%, а першу — проблема зміни клімату. У квітні — обидві проблеми очолили рейтинг, змінилися лише показники.

По-третє, згідно з дослідженням, у березні інфляція увійшла в п'ятірку лідерів глобальних проблем вперше з січня 2013 року. Світовий показник у березні сягнув 32%, хоча на початку року складав 20%. Найбільше цим переймається Аргентина — 64%, де про війну в Україні турбуються на 1%.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись