Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У квітні російський рубль зріс і став єдиною валютою, яка виросла відносно долара

У соцмережах поширюють дані, нібито російський рубль став другою валютою за темпом зростання серед країн, які розвиваються, і причина такого зміцнення — експорт. Меседжі — санкції не діють або діють у зворотній бік.

Починаючи з кінця березня рубль справді почав відновлюватися після колапсу, викликаного початком війни та санкціями, каже в коментарі «ДМ» Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії. І хоча зараз його офіційний курс до світових валют відповідає довоєнним значенням, а курс на чорному ринку дещо нижчий, у довгостроковій перспективі штучне утримання курсу шкодитиме економіці РФ, додав експерт.

«Перша причина парадоксальної стійкості рубля — торгівельний баланс. 60% валютної виручки Росії припадає на експорт нафти і газу, який значною мірою зберігся. Євросоюз не може швидко звести ці закупівлі до нуля, а зменшення попиту з боку ЄС компенсується високими цінами та спробами переорієнтувати частину експорту в інші країни.

За перші два місяці війни Росія отримала 62 млрд євро лише за експорт енергоносіїв, з них 44 млрд — з країн ЄС. При цьому, на фоні санкцій та спаду споживання імпорт в РФ обвалився, тобто РФ витрачає значно менше валюти, ніж до війни. Профіцит торгового балансу в першому кварталі 2022 року склав 55 млрд євро, що вдвічі більше, ніж минулоріч.

У поєднанні з іншими кроками, такими як зобов’язання експортерів продавати 80% валютної виручки, різким підняттям облікової ставки ЦБ РФ, фактичною забороною іноземним інвесторам виходити з активів у РФ, це створило значний попит на рубль, який привів до його подорожчання.

Штучне утримання курсу рубля на середньому і довгому горизонті додатково шкодитиме наповненню бюджету та економіці РФ, що публічно визнала й очільниця ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна. Але поки країни Заходу не введуть повноцінного нафтового ембарго, очікувати значного знецінення рубля не слід», — пояснив Юрій Гайдай.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись