Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У квітні російський рубль зріс і став єдиною валютою, яка виросла відносно долара

У соцмережах поширюють дані, нібито російський рубль став другою валютою за темпом зростання серед країн, які розвиваються, і причина такого зміцнення — експорт. Меседжі — санкції не діють або діють у зворотній бік.

Починаючи з кінця березня рубль справді почав відновлюватися після колапсу, викликаного початком війни та санкціями, каже в коментарі «ДМ» Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії. І хоча зараз його офіційний курс до світових валют відповідає довоєнним значенням, а курс на чорному ринку дещо нижчий, у довгостроковій перспективі штучне утримання курсу шкодитиме економіці РФ, додав експерт.

«Перша причина парадоксальної стійкості рубля — торгівельний баланс. 60% валютної виручки Росії припадає на експорт нафти і газу, який значною мірою зберігся. Євросоюз не може швидко звести ці закупівлі до нуля, а зменшення попиту з боку ЄС компенсується високими цінами та спробами переорієнтувати частину експорту в інші країни.

За перші два місяці війни Росія отримала 62 млрд євро лише за експорт енергоносіїв, з них 44 млрд — з країн ЄС. При цьому, на фоні санкцій та спаду споживання імпорт в РФ обвалився, тобто РФ витрачає значно менше валюти, ніж до війни. Профіцит торгового балансу в першому кварталі 2022 року склав 55 млрд євро, що вдвічі більше, ніж минулоріч.

У поєднанні з іншими кроками, такими як зобов’язання експортерів продавати 80% валютної виручки, різким підняттям облікової ставки ЦБ РФ, фактичною забороною іноземним інвесторам виходити з активів у РФ, це створило значний попит на рубль, який привів до його подорожчання.

Штучне утримання курсу рубля на середньому і довгому горизонті додатково шкодитиме наповненню бюджету та економіці РФ, що публічно визнала й очільниця ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна. Але поки країни Заходу не введуть повноцінного нафтового ембарго, очікувати значного знецінення рубля не слід», — пояснив Юрій Гайдай.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join