Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Норвегія нібито є боржницею України

Російські медіа й телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію, нібито Дарія Каленюк з Центру протидії корупції висловила твердження, що «Норвегія заборгувала Україні, бо заробляє гроші на конфлікті між Росією та Україною». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що його створено на основі інтерв'ю Дарії Каленюк на «Радіо NV». У розмові розглядалося, які країни можуть допомогти Україні, якщо вона не одержить підтримки від США.

Дарія Каленюк зазначила, що існують альтернативні джерела фінансування, зокрема з Норвегії. Вона висловила думку, що норвежці готові більше допомагати Україні, і розповіла про програму Нансена, яка надає фінансування та підтримку гуманітарних проєктів. Також Каленюк наголосила, що Норвегія отримала значні доходи від продажу газу, що є результатом бойкоту російського газу, і висловила сподівання, що Україна зможе налагодити більш активну співпрацю з Норвегією, включаючи призначення посла та воєнного аташе в цій країні.

Російські пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб підірвати довіру до України серед її партнерів та створити негативне уявлення про Україну серед її союзників. «Детектор медіа» і раніше спростовував фейки росіян щодо міжнародного партнерства в контексті України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись