Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж НАТО нібито хоче окупувати Арктику та Україну під час навчань

Російські медіа продовжують публікувати «аналітичні» матеріали щодо навчань НАТО Steadfast Defender 2024. Шляхом поширення фальшивих наративів про «агресію Альянсу проти Росії» прокремлівські медіа стверджують, що «справжня мета» маневрів союзників — це «розпочати» Третю світову війну, «окупувати» Арктику та «захопити» Україну. «У зв'язку з оцінкою Північної та Східної Європи, а також Арктики як потенційного майданчика для спалаху конфлікту стосовно Союзної держави, Сполучені Штати та країни НАТО активізують свою військову діяльність у цьому регіоні», — пишуть російські пропагандисти.

На меседж звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони нагадують, що Steadfast Defender — це регулярні навчання зі стримування, під час яких військові з усього Північно-Атлантичного Альянсу вправляються в обороні європейських союзників по НАТО, а не нападі на треті країни. Навчання не становлять загрози для Росії і тим паче не спрямовані на відтворення маневрів щодо «окупації» Арктики, України чи будь-якої іншої території або держави. Планування маневрів відбувалося задовго до їх початку, а інформація про їх проведення була передана іншим державам. Жодна країна НАТО ніколи не нападала на іншу державу під прикриттям військових навчань — це притаманно виключно Росії, яка саме таким способом розпочала вторгнення в Україну в 2022 році.

Альянс, у світлі російської агресії проти України та можливості її поширення на інші країни Європи, розпочав розробку нових оборонних планів на тих територіях, які, на думку НАТО, Росія може використати для початку вторгнення. Тому легенда навчань передбачає перекидання сил з Північної Америки та інших частин Альянсу в Східну Європу з метою створення здатності протистояти гіпотетичній широкомасштабній загрозі союзникам.

У навчаннях бере участь близько 90 000 військовослужбовців усіх країн НАТО, задіяно понад 1200 одиниць техніки, включаючи наземну бойову техніку, військово-морське озброєння та літаки. Маневри багатогранні: союзницькі сили продемонструють свої індивідуальні та об'єднані засоби оборони на суші, у повітрі, на морі, в кіберпросторі та в космосі. Можливості в різних галузях показують ангажованість НАТО в колективній обороні, незалежно від способу гіпотетичної атаки.

Це справді найбільші військові навчання в Європі з часів «холодної війни», так само, як російська війна в Україні — це найбільша агресія на континенті з 1939 року. Саме напад Росії став стимулом для Альянсу мобілізувати всі зусилля для перегляду оборонних планів країн НАТО. Вже у лютому 2022 року країни-члени НАТО переглянули свою Стратегічну концепцію. Північно-Атлантичний Альянс визнав Росію «найбільш значущою та прямою загрозою» безпеці в Європі. Однак окремо для тих, хто заявляє про «агресію НАТО», країни-союзники виписали пункт 9, у якому наголошується, що «НАТО не прагне конфронтації і не представляє загрози для Російської Федерації».

На Вільнюському саміті НАТО влітку 2023 року країни Альянсу продовжили розробку нових оборонних концепцій для протистояння можливій російській агресії. Ці плани не приховувалися від громадськості і широко освітлювалися пресою. На саміті наголошували, що напад Росії на Україну змусив НАТО посилити заходи зі стримування та оборони, а також розробити нові регіональні плани та нові моделі сил з використанням великої кількості військ союзників. Зараз, під час навчань Steadfast Defender 2024, союзники вправляються саме в удосконаленні оборонної здатності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись