Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Норвегія нібито є боржницею України

Російські медіа й телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію, нібито Дарія Каленюк з Центру протидії корупції висловила твердження, що «Норвегія заборгувала Україні, бо заробляє гроші на конфлікті між Росією та Україною». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що його створено на основі інтерв'ю Дарії Каленюк на «Радіо NV». У розмові розглядалося, які країни можуть допомогти Україні, якщо вона не одержить підтримки від США.

Дарія Каленюк зазначила, що існують альтернативні джерела фінансування, зокрема з Норвегії. Вона висловила думку, що норвежці готові більше допомагати Україні, і розповіла про програму Нансена, яка надає фінансування та підтримку гуманітарних проєктів. Також Каленюк наголосила, що Норвегія отримала значні доходи від продажу газу, що є результатом бойкоту російського газу, і висловила сподівання, що Україна зможе налагодити більш активну співпрацю з Норвегією, включаючи призначення посла та воєнного аташе в цій країні.

Російські пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб підірвати довіру до України серед її партнерів та створити негативне уявлення про Україну серед її союзників. «Детектор медіа» і раніше спростовував фейки росіян щодо міжнародного партнерства в контексті України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join