Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Нібито обкладинка The Economist із ексміністром оборони Росії

Російські телеграм-канали поширюють нібито обкладинку журналу The Economist із зображенням колишнього міністра оборони РФ Сергія Шойгу. На "обкладинці" є заголовок "Останні 120 днів", а у дописі додається, що "остання фаза конфлікту вже почалась". Пропагандисти стверджують, що журнал нібито опублікував матеріал про вирішальні події, які найближчими місяцями призведуть до перемоги Росії. Насправді це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що на офіційному сайті журналу в розділі "Усі випуски" немає номера із зображенням Шойгу. Крім того, на обкладинці немає дати публікації. Російські та проросійські ресурси почали поширювати "обкладинку" 14 травня, хоча того дня The Economist не випускав нових номерів. Обкладинки за 4, 11 та 18 травня значно відрізняються від фейкової, а теми в цих випусках не стосуються завершення війни "за 120 днів" чи за будь-який інший термін. У соціальних мережах The Economist також немає цього зображення Шойгу.

Крім того, у фейковому дописі додали посилання на телеграм-канал "The Экономист". Цей канал не є офіційним каналом The Economist, оскільки видання взагалі не має телеграм-каналу. Фейковий канал імітує британське видання, копіюючи його опис та логотип.

Це не перший випадок, коли росіяни використовують західні бренди для поширення дезінформації. Вони беруть назву західного видання, його логотип і через підроблені фото та відео просувають вигідні для Росії наративи. Авторитетність видання надає інформації фіктивної "легітимності" і створює враження, що нібито навіть західні журналісти визнають невідворотність поразки України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись