Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Над Китаєм закрили повітряний простір, військова техніка їде на Пекін, готується переворот

Така інформація шириться у соціальних мережах. Нібито президент Китаю Сі Цзіньпін ніде не з’являється після саміту Шанхайської організації співробітництва, який пройшов у місті Самарканд в Узбекистані й де він вперше особисто зустрівся з Путіним з початку повномасштабної війни в Україні.

Мовляв, ходять чутки про дострокову відставку Сі Цзіньпіна і що Китай на межі військового перевороту. Це не відповідає дійсності.

На сайті Flightradar24 бачимо, що над Китаєм літають літаки, повітряний простір не закритий. Також немає офіційних підтверджень, що Китай зупинив залізничний рух і що до Пекіна масово перекидають війська.

Фейк про переворот у Китаї залетів у соціальні мережі українців з російського інформпростору. Сі Цзіньпін хоч і зустрічався особисто з Путіним 15 вересня, проте нейтральна позиція Китаю наразі не змінилася. Днями президент США Джо Байден розповів, що поки не було жодних свідчень практичної підтримки Росії з боку Китаю.

Також президент Володимир Зеленський в інтерв'ю 24 вересня назвав позицію Китаю «неоднозначною» і сказав, що хотів би побачити допомогу від Піднебесної для боротьби проти Росії.

Водночас міністр закордонних справ Китаю Ван I в межах виступу на Генеральній Асамблеї ООН, яка триває з 20 по 26 вересня, закликав Росію та Україну не допустити поширення війни на інші держави. В Китаї вважають, що бойові дії повинні закінчитися завдяки «справедливим і прагматичним» переговорам. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись