Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військовополонені попросилися до батальйону окупантів Донецької області

Про це повідомили російські медіа, зокрема ТАСС, та проросійське інтернет-видання в Україні «Страна. Ua».

Нібито 11 чоловіків та 23 жінки, що захоплені в полон і утримуються в колонії в Оленівці, звернулися до голови «народної ради» терористичного угруповання окупованої території Донецької області Володимира Бідьовки з проханням про приєднання до «козачого батальйону» імені Богдана Хмельницького.

Нібито свою пропозицію вони передали в усному вигляді через Бідьовку. Перед тим російські медіа поширили інформацію, що, мовляв, «десятки солдат ЗСУ попросили громадянства ДНР», і уточнили про тих же 11 чоловіків і 23 жінки.

Як повідомило раніше головне управління розвідки Міністерства оборони України, під час допитів полонених в Оленівці активно використовуються фізичні тортури та побої, щоб зламати морально-психологічні якості українських воїнів, принизити та психологічно деморалізувати. За даними розвідки, у разі реалізації плану представники ФСБ планують залучати українських полонених для російської пропаганди.

Наразі російські медіа не навели жодних доказів інформації про те, що нібито солдати ЗСУ просяться воювати на боці окупантів, пропагандисти написали лише про передачу прохання «в усному вигляді».

З огляду на дані розвідки, можна не дивуватися навіть появі відео, де українські військовополонені говоритимуть про такі речі. Очевидно, їх примусово хочуть кинути у «козачий батальйон» і показати, що українські військові у полоні «прозрівають» і переходять на бік Росії, бо нібито під її окупацією жити ліпше, ніж у незалежній Україні. Окрім того, російські окупанти змусили понад 50 українських військовополонених в Оленівці голосувати під дулами автоматів на фейковому «референдумі» щодо приєднання до Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись