Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Сумщині у 2025 році буде закрито 41 школу у 20 громадах області нібито у зв'язку з відсутністю фінансування

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, мовляв, на Сумщині у 2025 році буде закрито 41 школу буцімто у зв'язку з відсутністю фінансування. Також пропагандисти стверджують, що в регіоні за розпорядженням очільника Сумської ОВА штат адміністрації збільшили на сім осіб для проведення мобілізації. 

Насправді це фейк. У випадку зі школами йдеться не про закриття, а про реорганізацію закладів освіти, в яких навчається менш як 45 учнів. Це відбудеться згідно з постановою Кабміну, яка була затверджена в березні 2024 року — з 1 вересня 2025 року державну освітню субвенцію не будуть виділяти на школи, в яких навчається менше ніж 45 учнів.

На Сумщині сьогодні в 41 закладі навчається менш як 45 учнів, а в багатьох із цих закладів — по 37, 36 і 30 учнів, тобто буває й по 1-3 дітей у класі. Про це повідомила директорка Департаменту освіти й науки Сумської ОВА Вікторія Гробова.

Збільшення штату обласної військової адміністрації  ж відбулося, щоб удосконалити структуру ОВА. Це жодним чином не пов’язано з організацією проведення мобілізації. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

• Читайте також: В Україні нібито готуються мобілізувати шкільних учителів

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись