Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Колишній посол США в Росії заявив, що оточення Зеленського є посередники у «схемі» із закупівлі зброї

Російський новинний сайт REN.TV написав, що певні галузі військової промисловості США нібито зацікавлені у затягуванні військових дій на території України, оскільки одержують від цього суттєвий прибуток. Водночас REN.TV з посиланням на заяву колишнього посла США в Росії Майкла Макфола виданню Politico зазначає, що оточення президента Володимира Зеленського нібито є посередником у цій «схемі». Самого Макфола російські пропагандисти називають «позаштатним радником Зеленського».

Насправді, як пише StopFake, REN.TV вирвав цитату Макфола з контексту, чим суттєво спотворив сенс сказаного. Майкл Макфол говорив з Politico про лобіювання інтересів України у США; а його цитата про оточення Зеленського стосується взаємодії з американськими ЗМІ та політичної еліти США. Майкл Макфол також спростував StopFake інформацію, що є «позаштатним радником Зеленського». «Заява автора статті про те, що військова промисловість США зацікавлена у затягуванні військових дій на території України, також є маніпуляцією. У Кремлі заявляють, що так звана "спецоперація" може бути зупинена тільки в тому випадку, коли буде завершено "демілітаризацію" України, а Київ "припинить бойові дії", відмовиться від вступу до "будь-якого блоку" і визнає Крим російським, а Донецьку та Луганську народні республіки – незалежними, — пише StopFake. — Україна наполягає на тому, що закінчення війни можливе лише після повного виведення російських військ з території країни та надання Україні низкою країн гарантій безпеки».

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись