Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Харківський обласний ТЦК нібито просить стати на військовий облік випускниць харківських медичних ЗВО

Російські пропагандисти стверджують, що харківський Територіальний центр комплектування (ТЦК) нібито опублікував оголошення на своєму сайті, у якому місцева влада буцімто вимагає від випускниць Національної фармацевтичної академії та Національного медичного університету стати на військовий облік. Це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що насправді в Харківського обласного ТЦК є лише сторінка у фейсбуку. Крім того, пропагандисти не надають жодних фотодоказів існування цих оголошень. Навіть назву закладу вони в своїх дописах зазначили неправильно: «Національний фармацевтичний університет» не є академією.

Після звернення до Харківського обласного ТЦК та СП стало відомо, що на їхній сторінці немає жодних оголошень про військовий облік випускниць. А такі постанови не були опубліковані і в інших установах міста.

Крім того, новий закон про мобілізацію дозволяє призов жінок до армії тільки за згодою, а примусову мобілізацію жінок заборонено.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб зірвати процес мобілізації в Україні та залякати місцеве населення. «Детектор медіа» неодноразово писав про інші фейки на цю тему.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись