Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія використовує «активні заходи» у своїй пропаганді за кордоном

Росія використовує різноманітні засоби для впливу на громадську думку як у власній країні, так і на міжнародному рівні. Ці засоби включають не лише «позитивну пропаганду», а й складні «інформаційні операції». Детальніше про це написали в The Jamestown Foundation.

Впродовж тривалого часу основною лінією російської пропаганди було насаджування ідеї, що істина є різною або ж навіть її не існує. Основні методи таких операцій включають поширення дезінформації, маніпулювання ідеями, загострення наявних суспільних конфліктів, дискредитацію фундаментальних цінностей та інституцій демократичних суспільств.

Поєднання цинізму та ідеології призвело до виникнення унікального російського явища, відомого як «ідеологічний цинізм», де «геополітика» стала культом без урахування моральних орієнтирів або принципів.

Крім того, російський агітпроп використовує суперечності в західних країнах та між урядами, а також ухиляння політиків від реальних проблем, щоб спричинити розбрат і поглиблення суспільної поляризації.

Найбільш ефективними інструментами в цих інформаційних операціях стали «ідеології на експорт», суть яких полягає у створенні «мініідеологій» — індивідуальних, часто суперечливих самим собі світоглядів для різних соціальних груп. Проте їм можна протистояти через викриття та спростування.

Шляхом виявлення основних стратегій, на яких ґрунтується російська пропаганда, Захід може розробити більш ефективні методи протистояння російським інформаційним операціям і зменшити глобальну підтримку російської агресії проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись