Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Нідерланди дискваліфікували з «Євробачення-2024» нібито через скарги українців

Пропагандисти поширюють у російських медіа інформацію про те, що представника Нідерландів на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2024» Йоста Кляйна дискваліфікували саме через його публічні заяви про любов до Росії та скарги від українців. Хоч самі й уточнюють, що «українська тема» не була основною причиною цього рішення. Це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що навіть якщо в України й виникли скарги щодо минулих вчинків виконавця, як-от релізу пісні про «любов до російських жінок» чи концертів у Санкт-Петербурзі після початку повномасштабного вторгнення, це не стало причиною його дискваліфікації. За заявами організаторів, він був виключений через інцидент за лаштунками, коли Кляйн нібито атакував членкиню знімальної групи.

Нідерландська делегація вказала на те, що, на її думку, дискваліфікація Кляйна є надто суворою мірою за здійснене правопорушення. Натомість Європейська мовна спілка, що є організатором конкурсу, визначила, що участь Кляйна вже не є доцільною на тлі судового процесу по цій справі.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати українців, створити конфлікт між глядачами з різних країн та підмінити справжні причини виключення учасника на політично вмотивовані. «Детектор медіа» вів текстову онлайн-трансляцію великого фіналу «Євробачення-2024», де пояснював деталі ситуації з дискваліфікацією Нідерландів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись