Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французькі фермери нібито залили посольство України фекаліями

Таку інформацію поширюють проросійські ресурси. Мовляв, це сталося після того, як посольство України у Франції нібито написало офіційний лист-звернення до французьких фермерів із закликом припинити протести. У листі буцімто йшлося, що «народ України шкодує, що французькі фермери, стикнувшись із першими економічними труднощами, “обернулися спиною” до уряду Франції та українського народу». Українські дипломати також начебто закликали французів узяти приклад з українців та об'єднатися заради своєї ж Батьківщини. Це звернення нібито розізлило французьких фермерів, і вони вдалися до відповідної провокації. На підтвердження цієї інформації, пропагандисти посилаються на «сюжет» телеканалу EuroNews на цю тему.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Посольство України у Франції не писало листа до французьких фермерів, а EuroNews ніколи не видавали такого сюжету. Про останнє свідчить, зокрема, той факт, що на жодному офіційному ресурсі телеканалу не публікували відповідне відео. Крім того, «новину» про французьких фермерів уже встиг спростувати журналіст BBC Шаян Сардарізаде на своїй сторінці в соцмережі Х (колишній Twitter).  

Варто зауважити, що російськомовна версія Euronews відома своєю антиукраїнською редакторською політикою та поширенням кремлівської пропаганди, проте навіть там не публікували відповідного фейкового сюжету. 

Від імені провідних новинних ресурсів росіяни поширюють у мережі фейкові відео, щоб дискредитувати Україну. Це відео є крайнім із серії схожих. Показово, що цей дезінформаційний сюжет пропагандисти поширили на тлі наближення Франції й України до фіналізації двосторонньої угоди про безпекові гарантії для останньої. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись