Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французьке видання Charlie Hedbo нібито випустило обкладинку з французьким військовим у вигляді мерця

Мережею поширюють нібито нову обкладинку французького сатиричного видання Charlie Hebdo. На малюнку зображений французький військовий у вигляді мерця. На картинці також є підпис: «Холодний, смердючий, дірявий, зроблений у Франції, але не сир».

Проаналізували кейс аналітики VoxCheck і з’ясували, що такої обкладинки не мав жоден із випусків журналу Charlie Hebdo. На фейковій обкладинці  вказано, що це випуск №1659 від 7 травня 2024 року, але на офіційному сайті видання  є оригінальний випуск журналу за  вказаний період, який був також опублікований під номером 1659 і мав інакшу обкладинку. 

Зображення на фейковій обкладинці ймовірно є іронізуванням над словами Президента Франції Емманюеля Макрона про відправлення французьких військ до України. В лютому 2024 року Макрон сказав, що що не виключає можливості відправлення військ країн НАТО в Україну, щоб допомогти Києву стримати агресію Росії. 

На початку травня ворожий агітпроп поширював фейк про про розгортання в українському місті Слов'янськ перших 100 французьких військових для підтримки 54 бригади ЗСУ. У МЗС Франції офіційно спростували цей вкид. "Франція не вводила війська в Україну", - йшлося у заяві.

Вже наприкінці травня Франція та Україна підписали угоду про військову підготовку українських військовослужбовців французькими інструкторами.  

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись