Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фотофейк про графіті з ізраїльським та українським пацюками, які «борються» за американський долар

У мережі поширюють фото графіті нібито у Вашингтоні, буцім зроблене для інформагенства Reuters. На ньому два пацюки з прапорами Ізраїлю та України «борються» за американський долар.

Але це — фотофейк. Світлину з графіті скомпілювали. Власне, перевірка світлини у спеціальному інструменті FotoForensics показала, що зображення, ймовірно, відредагували. При чому, у Reuters не публікували подібну світлину на своєму офіційному сайті, а також у Х, фейсбуці, інстаграмі чи ютубі.

Також на будівлі, що зображена у фейку, видно банер американської агенції з комерційної нерухомості у Лос-Анджелесі — illi Commercial Real Estate.

Наші колеги, фактчекери VoxCheck, перевірили фото усіх доступних для оренди і продажу об’єктів на офіційному сайті illi Commercial Real Estate та не виявили жодного приміщення, подібного до того, що у фейку. Крім того, фейкороби стверджують, що фото зробили у Вашингтоні. Однак на карті об’єктів немає доступних приміщень для купівлі/оренди у Вашингтоні. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro у якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись