Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Відеофейк про так зване «кладовище українських танків» у Курській області

У соцмережах російського сегменту поширюють відео, де демонструють військову техніку, яка розташована вздовж дороги. У публікації вказують, що вона начебто належить Україні, її уразили в Курській області, де вона й залишилась.   

Але насправді на відео російська техніка, яку українські війська захопили у 2022 році. OSINT-аналітики геолокували місце запису відео — це село Мирне Донецької області.   

А на самому відео є водяний знак одного з російських пропагандистських телеграм-каналів. У публікації ролика на каналі його підписали просто як «кладовище знищеної у зоні сво української бронетехніки» та не згадують про Курщину.

І, власне, OSINT-аналітик «EjShahid» встановив, що відео зняли у селі Мирне Донецької області. Воно знаходиться на великій відстані від російсько-українського кордону. Аналітик підтверджує, що на відео — трофейні російські танки.

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. Станом на 21 серпня під контролем України перебувають 93 населені пункти Росії. 

Читайте ще: США начебто причетні до операції в Курській області

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись