Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Відеофейк про так зване «кладовище українських танків» у Курській області

У соцмережах російського сегменту поширюють відео, де демонструють військову техніку, яка розташована вздовж дороги. У публікації вказують, що вона начебто належить Україні, її уразили в Курській області, де вона й залишилась.   

Але насправді на відео російська техніка, яку українські війська захопили у 2022 році. OSINT-аналітики геолокували місце запису відео — це село Мирне Донецької області.   

А на самому відео є водяний знак одного з російських пропагандистських телеграм-каналів. У публікації ролика на каналі його підписали просто як «кладовище знищеної у зоні сво української бронетехніки» та не згадують про Курщину.

І, власне, OSINT-аналітик «EjShahid» встановив, що відео зняли у селі Мирне Донецької області. Воно знаходиться на великій відстані від російсько-українського кордону. Аналітик підтверджує, що на відео — трофейні російські танки.

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. Станом на 21 серпня під контролем України перебувають 93 населені пункти Росії. 

Читайте ще: США начебто причетні до операції в Курській області

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join