Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фотофейк про графіті з ізраїльським та українським пацюками, які «борються» за американський долар

У мережі поширюють фото графіті нібито у Вашингтоні, буцім зроблене для інформагенства Reuters. На ньому два пацюки з прапорами Ізраїлю та України «борються» за американський долар.

Але це — фотофейк. Світлину з графіті скомпілювали. Власне, перевірка світлини у спеціальному інструменті FotoForensics показала, що зображення, ймовірно, відредагували. При чому, у Reuters не публікували подібну світлину на своєму офіційному сайті, а також у Х, фейсбуці, інстаграмі чи ютубі.

Також на будівлі, що зображена у фейку, видно банер американської агенції з комерційної нерухомості у Лос-Анджелесі — illi Commercial Real Estate.

Наші колеги, фактчекери VoxCheck, перевірили фото усіх доступних для оренди і продажу об’єктів на офіційному сайті illi Commercial Real Estate та не виявили жодного приміщення, подібного до того, що у фейку. Крім того, фейкороби стверджують, що фото зробили у Вашингтоні. Однак на карті об’єктів немає доступних приміщень для купівлі/оренди у Вашингтоні. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro у якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join