Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Форма ЗСУ зроблена за зразком спорядження Вермахту.

Кремлівський пропагандист Міхаіл Мягков в етері «Першого каналу» розповів, що форменний одяг ЗСУ, значно змінений після 2000-х років, нібито відображає «реінкарнацію нацизму». Його аргументи — ромби на погонах замість радянських зірочок, використання «нацистської» квітки едельвейсу у символіці підрозділів, а також штучно зістарена емблема морської піхоти.

Фактчекери StopFake спростовують сказане пропагандисторм, посилаючись на інтерв’ю художника-геральдиста, який брав участь в оновленні айдентики українського війська в 2014 році після нападу Росії. За його словами, в розробці спиралися на форму українських визвольних рухів 1917-1922-го і 1938-1950-х років, а також на досвід сучасних армій світу.

Зокрема, і ромбовидну «зорю» змалювали зі зразків армії Української держави 1918 року, тобто за десятки років до утвердження нацизму в Німеччині.

Едельвейс — також задовго до армії Третього рейху — використовувати в своїх емблемах гірські стрільці. Емблема морпіхів відображає рушниці, використані в гербі Війська Запорізького за кілька століть до Вермахту. Детальніше про геральдичні фейки

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись