Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Трагедія в Кременчуці — провокація, а «пожежу» спричинив вибух на промисловому об'єкті поруч.

Російські пропагандисти використали різні фейкові виправдання ракетного удару по торгівельному центру в Кременчуці на Полтавщині. Спочатку анонімні телеграм-канали не виключали, що удар могла нанести РФ, проте пізніше почали шукати докази, чому винні саме українці.

Одні написали про завчасно сплановані провокації в Кременчуці та назвали трагедію «пожежею». «Вибух у Кременчуці може стати найбільш масштабною українською провокацією, яку можна порівняти хіба що з Бучею», — пише телеграм-канал, який нібито знайшов докази спланованості провокації. Цей доказ полягає в тому, що автори каналу нібито знайшли щойно створений канал «Кого тегать в твиттере», у якому саме після подій у Кременчуці опублікували відео та перелік акаунтів закордонних політиків.

Проросійські телеграм-канали зі «списку СБУ» просували меседж, що ТРЦ загорівся внаслідок вибуху на заводі, розташованому поруч, посилаючись на «численні відео» з місця подій. Зауважили, що «місце нанесення удару не показують». 

До цих сценаріїв пропагандисти вже вдавалися після обстрілів житлових будинків у Києві й Одесі, залізничного вокзалу в Краматорську, геноциду в Бучі та Ірпені.

Міністерство оборони РФ у зведенні повідомило, що удар з високоточної зброї відбувся по складах заводу, і полум'я перекинулося на ТЦ, який не працював. Після цієї заяви анонімні телеграм-канали почали зміщувати акцент у меседжах про провокацію: нібито українці «злили» росіянам, що на об'єкті «щось є», а торгівельний центр навмисно не зачинили під час тривоги. 

27 червня близько 16:00 росіяни вдарили ракетами по найбільшому торговельному центру Кременчука — «Амстору», який відвідувало сотні людей. Інформацію про ракетний удар підтвердив голова ЦВА області, мер Кременчука, а відео опублікував офіційний телеграм-канал президента України.

Командування повітряних сил ЗСУ повідомило, що в ТЦ влучили ракети Х-22, випущені з дальніх бомбардувальників Ту-22 М3. «Літаки рашистів злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювались з Курської області», — йдеться в дописі. Такими ж ракетами росіяни обстріляли нафтопереробний завод у Кременчуці 12 травня, пише видання «Полтавщина».

Зафіксовано 40 звернень громадян про зникнення близьких, повідомив Офіс Генпрокурора. За допомогою медиків звернулися 59 людей, 25 із них госпіталізували. Унаслідок ракетного удару загинуло 18 людей, за даними голови ЦВА Полтавщини Дмитра Луніна на ранок 28 червня. В області оголосили жалобу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись