Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейкова інформація про премії для російських військових за ліквідацію «іноземних найманців» у лавах ЗСУ

У пропагандистських телеграм-каналах поширюють інформацію, що російським військовим за знищення «іноземних найманців», що воюють у лавах ЗСУ, виплачують премії. Мовляв, за ліквідацію «іноземного найманця», що є громадянином США, дають 5 тисяч доларів, а за громадянина Польщі ― 1,5 тисячі доларів тощо. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на британський таблоїд Daily Express, який нібито навів відповідні дані. 

Дані, які поширюють російські пропагандистські ресурси

Однак насправді ця інформація не відповідає дійсності. Daily Express не публікував відповідних даних ні на своєму сайті, ні у своїх соціальних мережах. За допомогою функції зворотного пошуку зображення від Google вдалося зʼясувати, що першоджерелом поширення даних про «преміювання за ліквідацію “іноземних найманців”» є проросійський користувач соцмережі X. Тож, імовірно, наведену вище інфографіку створили самі пропагандисти, поширивши її від імені авторитетного видання. А те, що цю інформацію поширювали винятково в російському сегменті мережі є додатковим аргументом на користь її неправдивості. 

Поширюючи подібну дезінформацію, росіяни прагнуть підживити наратив про нібито присутність «іноземних найманців» у лавах ЗСУ. Так, Росія нібито воює не лише з Україною, а й з усім «колективним Заходом». 

Дещо раніше ми аналізували фейк про те, що внаслідок ракетного удару Росії по аеродрому у Хмельницькій області загинув «іноземний найманець» ― військовослужбовець ВПС США.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись