Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дезінформаційне відео про кладовище українських танків у Курській області

У мережі поширюють відео з військовою технікою, яка розташована вздовж дороги. В описі до відповідних відео пишуть, що це ― нібито українська техніка, яку вразили в Курській області, де вона й залишилась.  

Насправді ж ця інформація є фейковою, повідомляють у проєкті VoxCheck. На відео — російська техніка, яку українським військам вдалося захопити внаслідок бойових дій. На початку помітний танк, фото з яким опублікували ще у 2022 році.

Зліва — фото за 2022 рік. Справа — кадр із відео, яке поширюють пропагандисти. Джерело: VoxCheck

Далі на 16-й секунді відео можна помітити рекламу корму для свійських тварин «Best Mix» українською мовою від української компанії «Інбел». Її не могли розмістити в Курській області. 

Зрештою, OSINT-аналітик «EjShahid» встановив, що відео зняли в селі Мирне Донецької області. Воно розміщене на великій відстані від російсько-українського кордону. Аналітик додатково підтверджує, що на відео — трофейні російські танки.

Цей фейк має на меті переконати всіх навколо в тому, що Курська операція ЗСУ нібито не має сенсу й несе за собою величезні втрати для України як особового складу, так і техніки. Раніше ми спростовували інформацію, що 74% українців виступають проти Курської операції. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись