Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про загиблого українського бійця, похованого в анонімній могилі 

Російські джерела поширюють фото саморобного дерев’яного хреста та прикріпленої до нього таблички. На ній написано: «Тут спочиває непізнані останки захисника України № з/п 214350». «І скільки таких по всій країні» — так росіяни коментують зображення нібито поховання невідомого українського військового, який загинув у ході бойових дій. Окрім цього, вони звертають увагу на відсутність квітів на могилі — це буцімто має свідчити про неповагу зі сторони суспільства до українських воїнів, які віддають своє життя на війні. 

Скриншот із пропагандистського джерела

Однак насправді ця фотографія є фейковою. Про це повідомляють у проєкті StopFake. По-перше, частини речення на табличці не узгоджуються між собою —  «тут спочиває (замість «спочивають») непізнані останки захисника». По-друге, попри те, що слово «непізнані» є доречним у цьому контексті, у справжніх похованнях невідомих бійців заведено використовувати словосполучення «тимчасово невстановлений», аби підкреслити, що ідентифікація військового та пошуки його близьких тривають. Зокрема, це можна помітити на фото відповідних поховань 2015 року в Дніпрі.

Додатково за допомогою інструмента Forensically журналісти StopFake встановили, що пропагандисти змінили напис на хресті у фоторедакторі. Функція Error Level Analysis показала, що на зображенні ділянки таблички без тексту виглядають суттєво темнішими, у той час, як у невідредагованому фото пласкі поверхні й однорідні текстури повинні мати однакове забарвлення.

Аналіз фото за допомогою функції ELA (error level analysis)

Зрештою, у випадках, коли одразу не вдається ідентифікувати загиблого бійця, тіло певний час зберігають у морзі, з нього збирають матеріал ДНК (аби продовжувати ідентифікацію бійця та розшук його рідних), а потім ховають з військовими почестями. Коли загиблого вдається ідентифікувати, його близькі мають право перепоховати тіло. 

Також про гідне поховання полеглих українських воїнів дбає гуманітарна місія «Чорний тюльпан». Пошукова група повертає додому тіла солдат, які не вдається одразу забрати з поля бою через інтенсивні бойові дії або мінування. Відповідно, пропагандистське повідомлення про недбалі поховання українських воїнів не відповідає дійсності.

Раніше ми аналізували фейк про нібито крадіжку особистих речей українського бійця на його похоронах.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись