Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про те, як біженка з України «вистрілила» в церковну ікону в Цюриху

У російських телеграм-каналах поширили новину, що українська біженка стріляла в ікону в Цюриху. Публікації супроводжуються скриншотом з інстаграм-профілю жінки, де вона поширила фото в жовто-блакитних кольорах та з гештегом #standwithukraine. 

Але на фото зображена Санія Аметі — швейцарська політикиня боснійського походження, жодним чином не пов’язана з Україною. Вона — депутатка від партії «Зелених лібералів», очолює політичний рух Operation Libero

Пані Аметі поділилася фото у своєму інстаграмі, на якому вона стріляє по зображенню з християнськими іконографічними мотивами в мережі. Після шквалу обурення Санія Аметі видалила пост і перепросила. 

В результаті керівництво «Зелених лібералів» встановило, що дії політикині завдають репутаційного удару по всій організації, та надалі проситиме Аметі зупинити членство в партії. 

Зрештою, так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя.

Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; вони розносять різні хвороби тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — поганці, які не цінують допомоги, яку надають їм мешканці інших країн; користуються добротою мешканців інших країн.

Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro, у якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись