Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Українцям надходять фейкові електронні листи про «збільшення» радіаційного фону та заклики евакуйовуватися

На електронні пошти українців почали приходити фейкові листи від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій. У цих листах ідеться про так званий «ракетний обстріл» Рівненської АЕС, що спричинив підвищений рівень радіації. У листах є інструкції щодо евакуації та посилання на невідомі ресурси. 

Фахівці Центру протидії дезінформації рекомендують позначати такі листи як спам та в жодному разі не переходити за вказаними посиланнями. Якщо ви все ж перейшли за посиланням, зверніться до Кіберполіції.

Росія спекулює на питанні застосування «брудної бомби», щоби посіяти недовіру до України й змусити світ витрачати ресурси на спростування звинувачень з боку пропагандистів. 

Фейк про створення Україною «брудної бомби» — дзеркальна відповідь Росії, метою якого є спробувати переконати світ у тому, що саме Україна діє як терористичне угруповання. Це один із найпоширеніших меседжів російської пропаганди, яка постійно намагається звинуватити Україну в тероризмі, мовляв, вона сама обстрілює цивільних українців і завдає ракетних ударів по своїй же критичній інфраструктурі. 

Читати ще: «Брудна бомба»: що це таке і навіщо Росія вигадала цей фейк?

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись