Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Джонсон перешкоджає мирному вирішенню ситуації в Україні

Таку інформацію масово поширили російські ЗМІ з посиланням на американське видання Bloomberg. Першоджерелом цієї маніпуляції стала колонка індійського письменника Панкаджа Мишра «Україна має остерігатися британців, які дарують їй подарунки». По-перше, думка письменника не відображає думку редакції чи компанії Bloomberg LP та її власників.

По-друге, у своїй колонці письменник висловив припущення, що прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, міністерка закордонних справ Елізабет Мері «Ліз» Трасс і міністр оборони Бен Воллес прагнуть під час війни в Україні покращити політичну кар’єру. І що усунення Джонсона з посади не вирішить питання британської підтримки України. Ще у листопаді 2021 року Борис Джонсон сказав, що Велика Британія підтримує Україну тому, що віддана демократії та свободі, а не не через вороже ставлення до Росії. 2 березня 2022 року на надзвичайній сесії Генеральної Асамблеї ООН 141 країна засудила російське вторгнення в Україну і закликала Росію негайно вивсти війська з України. А 39 країн, координованих Великобританією, подали найбільше в історії звернення про воєнні злочини до Міжнародного кримінального суду.

По-третє, одна з вимог представників Британії, на думку письменника, – витіснити Росію з Криму.

Як відомо, 24 лютого Росія розпочала війну проти України. 28 лютого на українсько-білоруському кордоні в Гомельській області відбулися перші переговори української та російської делегації. З того часу відбулося кілька зустрічей. Ведучи переговори, Росія продовжувала і продовжує досі вбивати цивільних людей, обстрілювати і окуповувати території України, зокрема на сході і півдні, щоб мати сухопутний шлях до окупованих Криму й Придністров'я. Кримське питання обговорювалося ще 29 березня у Стамбулі. Тоді українська делегація з власної ініціативи, а не під впливом Британії, запропонувала Росії зафіксувати в окремому пункті договору те, що питання статусу Криму і Севастополя буде вирішуватися протягом 15 років на двосторонніх переговорах у мирній обстановці.

Наразі, як сказав радник керівника Офісу президента, переговорник з Росією Михайло Подоляк, переговорний процес на паузі через низку причин: РФ не хоче втрачати репутацію, визнавати свою неправоту та прорахунки, зменшувати вимоги. «Не пропонуйте нам припинення вогню — це неможливо без тотального виведення військ Росії», – сказав Подоляк. І це позиція Офісу України та всієї України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись