Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна заблокувала турецькі кораблі у порту Одеси, використовуючи їх як живий щит

Таку інформацію поширила турецька газета Aydınlık, яка належить проросійській партії Vatan. Цю брехню масово розтиражовали прокремлівські медіа. Мовляв, що Україна не випускає іноземні кораблі з портів, щоб запобігти нападу на Одесу. «Якщо росіяни почнуть операцію в Одесі і завдадуть удару по турецьких кораблях, вважається, що в турецько-російських відносинах виникне напруженість», – пише газета.  

У Міжнародній палаті судноплавства повідомили, що станом на 5 травня у портах Одеської області залишалися щонайменше 40 іноземних цивільних суден. Вони стоять на якорях через блокування судноплавства з боку Росії, йдеться на сайті «Суспільне. Новини». Керівник проєкту «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко заявляв про те, що Росія замінувала шляхи від Босфору до Одеси й повідомила, що це українські міни. 

26 березня турецька влада була вимушена припинити рух суден через Босфор через виявлення у її водах міни старого зразка. У пресслужбі Військово-морських сил країни заявили, що російська агресія проти України напряму впливає на безпеку у Чорноморському регіоні та фактично паралізує вільне судноплавство усіх причорноморських країн.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись