Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Дезінформаційна кампанія Кремля щодо повені в Польщі та антиукраїнські фейки

Російські пропагандисти використала повінь у Польщі, щоб створити антиукраїнські настрої та посіяти розбрат між українцями й поляками. Одним із головних меседжів було те, що підтримка України нібито послаблює здатність Польщі допомагати власним громадянам. Пропагандисти поширювали інформацію, що українські біженці отримали більше допомоги, ніж постраждалі поляки, що викликало негативні емоції та підживлювало невдоволення. Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Приклади маніпуляцій:

  • Звинувачення українців у мародерстві на територіях, евакуйованих через повінь.
  • Використання фейкових відео та даних з інших країн для перебільшення масштабів катастрофи.
  • Маніпуляції кількістю загиблих та зниклих безвісти, щоб спотворити реальний стан речей.

Згідно з даними прес-агенції PAP, з 13 по 25 вересня в інтернеті було зафіксовано 23 тисячі дезінформаційних повідомлень, які охопили приблизно вісім мільйонів користувачів. Кампанія також мала на меті розпалити ворожнечу, послабити стратегічний союз Польщі й України та підірвати єдність у протистоянні російській агресії. Це частина ширшої інформаційної війни, спрямованої на ізоляцію України на міжнародній арені та зменшення підтримки серед ключових партнерів. У відповідь польська влада наголошує на продовженні всебічної допомоги Україні у боротьбі з агресором.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись