Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито заблокували евакуацію цивільних із Вовчанська

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, мовляв, Збройні сили України та інші українські військові підрозділи заблокували евакуацію цивільних із Вовчанська, що на Харківщині. Мета таких дій буцімто полягає в тому, щоб використовувати мешканців міста як «живий щит». 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Станом на 12 травня 2024 року з Вовчанської громади та населених пунктів Харківського району вивезли майже 6 тисяч жителів. Водночас евакуація цивільного населення продовжується. 13 травня планують евакуювати ще близько 1600 місцевих жителів. Згідно з Харківською ОВА, у Вовчанську залишається 200-300 людей. І з ними продовжують комунікацію про виїзд у безпечніші місця.

Через загострення ситуації на Харківщині, російська пропаганда збільшила кількість інформаційник атак, повʼязаних із цим регіоном, дестабілізаційного та дискредитаційного характерів. Водночас у Центрі протидії дезінформації при РНБО наголошують, що ЗСУ продовжують давати відсіч російським окупантам на Харківському напрямку. 

Ще до наступу російських військ на Харківщині ми зафіксували збільшення дезінформації щодо регіону. Так, ми спростовували інформацію про «втечу місцевої влади», «оголошення депортації жителів Харкова», «панічний масовий виїзд харківʼян із міста» тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись