Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Відео з нібито «українським військовим», який розповідає про «жахи мобілізації»

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, в якому нібито український військовослужбовець розповідає, що за три дні до зйомки його «побратимів» схопили на вулиці представники ТЦК та відправили на передову, де вони одразу загинули. Підпис до відео такий: «Покажіть це всім, поки ще залишилися чоловіки, щоб і не думали туди йти!!!!! Твари хазарські і тцкашники продажні гниди... Ось вам мобілізація… Ще три-чотири дні були вдома, а тепер… Їх одразу відправляють на вірну смерть!!! Без жодної підготовки, просто як м'ясо». Відео вже переглянули понад 200 тисяч разів у Meta й поширили більш ніж 3,4 тисячі разів.

Насправді цей відеоролик є постановним і, ймовірно, створеним російською пропагандою для дискредитації мобілізаційної кампанії в Україні. На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що відео має кілька явних ознак постановки. По-перше, голос за кадром намагається говорити українською, але для носіїв мови зрозуміло, що рідна мова автора відео — російська. Закадровий текст, начитаний спокійним та беземоційним голосом, насичений антиукраїнською пропагандою.

Автор відео стверджує, що показує наслідки мобілізації, демонструючи нібито тіла трьох загиблих «побратимів», яких начебто мобілізували лише кілька днів тому. Проте впізнати «загиблих» за відео дуже складно — тіла лежать на значній відстані від камери, а їхні обличчя приховані. Також автор відео стверджує, що групу військових накрив артилерійський обстріл, але на тілах не видно ні крові, ні осколків. У всіх «загиблих» типові українські прізвища — Морозенко, Гонтаренко, Сидоренко, але позивні не називаються.

Крім того, новобранців не могли відправити на передову через три-чотири дні після отримання повісток, як стверджується у відео. Після мобілізації всі новобранці проходять військову підготовку на полігонах, яка може тривати кілька тижнів. Також у відео не вказано назву військової частини, де служили ці солдати, на них немає шевронів чи інших особливих знаків. Дата й місце зйомки також залишаються незрозумілими. Замість трави, характерної для травня в Україні, видно, що ролик знято ранньою весною, але опубліковано чомусь лише зараз.

На відео є титр російською мовою «Валькирия света», а в центрі кадру видно порожню пляшку з-під горілки, поставлену для дискредитації української армії. Незрозуміло, чому "справжній український військовий", який нібито знімав цей ролик, не прибрав пляшку. Відео було поширене з акаунту, який маскується під український, але регулярно публікує російські наративи про мобілізацію в Україні.

Пропагандисти поширюють подібні фейки для підриву мобілізаційної кампанії та дискредитації Збройних сил України. «Детектор медіа» спростовував і інші фейки на цю тему.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись