Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських біженців нібито відбирають дітей литовські органи опіки за "миття посуду"

Пропагандисти поширюють у соціальних мережах відео, на якому поліція нібито силоміць забирає дитину у батьків. Крім того, з'явилися повідомлення, що на ньому нібито зображена українська родина біженців у Литва, а поліція забирає дітей через "неправильне виховання". «Відомо, що подібні випадки трапляються не лише з українськими, а й з білоруськими сім’ями, які шукають притулку в країнах Євросоюзу», – зазначається у публікаціях. Також пропагандисти стверджують, що в країнах Балтії органи юстиції «забирають дітей із сімей за миття посуду або догляд за молодшими братами й сестрами». Втім це - неправда.

На цей кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони знайшли інформацію литовського новинного порталу Lrytas.lt про те, що інцидент на відео стався у вересні 2023 року. Батьки дитини розлучилися і суд постановив, що дитина має жити з батьком. Незважаючи на це рішення, мати з дитиною переховувалася, що змусило органи соціального захисту втрутитися за допомогою поліції. Директорка Державної служби захисту прав дитини та усиновлення Ільма Скуодене в коментарі для lrytas.lt повідомила, що на відео зафіксовано особливо складний процес, який доводиться здійснювати соціальним працівникам.

Хоча процедура була законною, дії соціальної служби та поліції викликали критику. Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що соціальним службам бракує «щирого, небюрократичного підходу до догляду за дітьми». У своїй публікації на фейсбуці він наголосив, що дії служб не повинні травмувати дитину, а мають забезпечувати її інтереси. Пізніше Офіс омбудсмена з прав дитини встановив, що соціальні працівники, які розлучили дитину з матір'ю в Паланзі, діяли неналежним чином і непрофесійно, що могло спричинити у дитини негативні переживання, стрес і страх.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати західних партнерів України та українських біженців, а також викликати серед них паніку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись