Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні знову нібито створюють «брудну бомбу»

Пропагандисти знову почали поширювати інформацію про "ядерну загрозу" від України. Цього разу вони використовують заяву Ігоря Кирилова — начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Росії. Він ствердив, що в Україну нібито ввозиться відпрацьоване ядерне паливо, з якого в подальшому планують створити ядерну зброю (“брудну бомбу”). Мовляв, цим процесом займається голова Офісу Президента Андрій Єрмак. Утім це - фейк. 

Про це написали фахівці Центру протидії дезінформації РНБО України. Вони зазначили, що такі звинувачення у бік України є безпідставними. “Брудна бомба” – це радше журналістський штамп. Таку зброю ніколи не використовували і, насправді, вона не класифіковується як ядерна. Зрештою, у 2022 році внаслідок заяв Росії про виготовлення “брудної бомби” Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) влаштувало перевірки українських обʼєктів, спростувавши заяви росіян. 

Для поширення цього фейку росіяни вдаються до тактики whataboutism із наміром відвернути увагу від російської ядерної загрози. У той час як Україна вимагає визнання Росії державою-спонсоркою тероризму, Росія намагається звинуватити Україну у тероризмі. 

Розповсюджуючи фейки про “брудну бомбу”, щоб викликати недовіру та страх до України. У такий спосіб вони намагаються переконати світ у тому, що Україна нібито є для нього загрозою та виправдати агресію Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись