Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні знову нібито створюють «брудну бомбу»

Пропагандисти знову почали поширювати інформацію про "ядерну загрозу" від України. Цього разу вони використовують заяву Ігоря Кирилова — начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Росії. Він ствердив, що в Україну нібито ввозиться відпрацьоване ядерне паливо, з якого в подальшому планують створити ядерну зброю (“брудну бомбу”). Мовляв, цим процесом займається голова Офісу Президента Андрій Єрмак. Утім це - фейк. 

Про це написали фахівці Центру протидії дезінформації РНБО України. Вони зазначили, що такі звинувачення у бік України є безпідставними. “Брудна бомба” – це радше журналістський штамп. Таку зброю ніколи не використовували і, насправді, вона не класифіковується як ядерна. Зрештою, у 2022 році внаслідок заяв Росії про виготовлення “брудної бомби” Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) влаштувало перевірки українських обʼєктів, спростувавши заяви росіян. 

Для поширення цього фейку росіяни вдаються до тактики whataboutism із наміром відвернути увагу від російської ядерної загрози. У той час як Україна вимагає визнання Росії державою-спонсоркою тероризму, Росія намагається звинуватити Україну у тероризмі. 

Розповсюджуючи фейки про “брудну бомбу”, щоб викликати недовіру та страх до України. У такий спосіб вони намагаються переконати світ у тому, що Україна нібито є для нього загрозою та виправдати агресію Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join