Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні почали продавати «хлібний продукт» із «черствих рештків» нібито через настання «дефіциту хліба» по всій Україні

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які поширюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні нібито почали продавати «хлібний продукт», виготовлений із «черствих рештків непроданого хліба». Як доказ автори повідомлень додають відео, на якому нібито видно, що в одному з продуктових інтернет-магазинів можна придбати згаданий «хлібний продукт» компанії «Київхліб». Це — неправда. 

За кейс взялися фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що інформація про продаж «хлібного продукту» з «черствих рештків непроданого хліба» є неправдою. Спершу фактчекери вирішили перевірити автентичність відео. Вони ознайомилися з асортиментом продукції від «Київхліб» і дійшли висновку, що «хлібного продукту» не існує в асортименті. Аби в цьому пересвідчитися, фактчекери також зателефонували на гарячу лінію «Київхлібу», де спростували наявність «хлібного продукту» в асортименті компанії. Крім того, аналітикам також не вдалося знайти у продажу схожий товар будь-яких інших виробників. Фактчекери переконані, що відео сфабрикували. 

Щодо тези про «дефіцит хліба» по всій Україні, вона також неправдива. Аналітики пояснюють, що голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук раніше заявляв, що наразі в Україні не спостерігається дефіциту хліба, проте протягом 2023 року можливе його подорожчання. У березні 2023 року Державна служба статистики повідомила, що у зв’язку з кризою, спричиненою російським вторгненням в Україну, ціни на хлібопродукти протягом минулого року зросли на 26%. Однак про жодне настання «дефіциту хліба» не йдеться. 

Пропагандисти поширюють цей фейк, щоб залякати українців та викликати у них недовіру до власної держави. Нібито Україна не може забезпечити своїх людей ні продовольством, ні світлом чи газом. Вороги намагаються створити видимість того, що українцям нестерпно живеться, а держава не піклується про них, нібито, забуває та не зважає на «дефіцит продовольства», пропонуючи українцям неякісну продукцію. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» аналізував маніпуляцію, у якій ішлося, що рештки  «Артемсолі» розпродують по 2500 гривень за кілограм та нібито у такий спосіб українська влада наживається на мирних українцях. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись