Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні скасували свято 9 Травня та замість нього запровадили нове — «День перемоги над Росією»

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які поширюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні скасували свято 9 Травня та натомість уже запровадили нове свято — «День перемоги над Росією». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які дослідили, що підґрунтям до створення цього фейку стало подання у Верховну Раду законопроєкту щодо внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України зі встановлення «неробочих святкових днів». Як пояснюють аналітики, основна пропозиція законопроєкту — не скасувати свята, а встановити інші святкові неробочі дні. Наразі законопроєкт ще не ухвалений і не внесений на голосування, а отже жодних свят офіційно ще не запроваджували.

Щодо Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відзначається 9 травня, автори законопроєкту наголошують, що цей день «буде визначено як святковий, але робочий день». Тобто у Парламенті не планували скасовувати це свято, тим паче й не обговорювали можливість святкувати замість нього «День перемоги над Росією» 9 травня. Однак автори законопроєкту справді запропонували такий день — 21 вересня. У Пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що, по-перше, це День миру, а не «Перемоги над Росією». По-друге, це день святкування мирного життя після Перемоги України над російською військовою агресією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись