Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Копенгагені російські «партизани» нібито підпалили склад із допомогою для ЗСУ

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію, що члени прокремлівського руху «Опір» підпалили склад волонтерської організації «Autukrania biler til Ukraine» в Копенгагені. Унаслідок пожежі нібито згоріли бронежилети, тепловізори, каски та транспорт, які волонтери планували передати ЗСУ.  

Як стверджують пропагандисти, розмір «Опору» стрімко зростає, що дозволяє його учасникам ефективно протистояти процесу наданню допомоги Україні. Ідеться нібито про десятки випадків знищення військової та гуманітарної допомоги, а також логістичних, інфраструктурних й інших об’єктів у Німеччині, Болгарії, Польщі та Молдові, тим чи іншим чином пов’язаних із війною в Україні. 

Проте ця новина — вигадка, пишуть у проєкті StopFake. Насамперед пропагандисти неправильно написали назву організації, склад якої нібито було знищено в результаті пожежі. «Auta Ukrainaa» (а не «Autukrania») та «Biler til Ukraine» — це дві різні організації. До того ж тільки друга з них справді базується в Данії. Обидві організації надають допомогу Україні — фінляндська «Auta Ukrainaa» переважно передає гуманітарні вантажі для військових і ВПО, а данська «Biler til Ukraine» забезпечує Збройні Сили України легковими та вантажними автомобілями.  

Журналісти StopFake також зв’язалися з представниками «Biler til Ukraine», і ті спростували новину про підпал. Інформація про пожежу на складі цієї організації не з’являлася й у жодних данських медіа. Зрештою, організація насправді діє не в Копенгагені, а в іншому місті Данії. 

Також, імовірно, інформація про діяльність так званого руху опору в Європі вигадана. У деяких випадках ідеться радше про саботаж з боку спецслужб Росії, а не якихось міфічних підпільників.  

Раніше ми документували російський фейк, мовляв, українці в Румунії знищили склад палива, який «використовували війська НАТО для ведення проксівійни в Україні».  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись