Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як естонська партія EKRE поширює проросійські наративи проти України

Естонська праворадикальна партія EKRE (Консервативна народна партія Естонії) не позиціонує себе як проросійська, проте в умовах російського вторгнення в Україну вона активно використовує наративи, які співзвучні з російською пропагандою. Це включає підтримку російських інтересів, зокрема щодо питання кордонів із Росією. EKRE, наприклад, визнала частину території, яка раніше належала Естонії, російською, що прямо відповідає інтересам Кремля. Про це пишуть дослідники Марі-Лііс Якобсон і Андрес Касекамп для European Center for Populism Studies.

Один із лідерів партії, Март Хелме, називає Росію «великою цивілізацією» з важливою глобальною роллю. Водночас партія намагається залучити підтримку російськомовної меншини в країні, використовуючи риторику про «традиційні цінності» та критикуючи естонський політичний істеблішмент. Ці наративи на руку Росії, оскільки сприяють розколу в естонському суспільстві та зменшенню підтримки України.

Особливо вигідним для Росії є підхід EKRE до енергетичної співпраці. Партія виступає за тісніші зв’язки з Росією в енергетичній сфері, що відображає інтереси російської економіки, особливо в контексті санкцій ЄС. EKRE також експлуатує економічні побоювання російськомовного населення на північному сході Естонії, яке працює в енергетичному секторі, підживлюючи страхи перед втратою робочих місць через санкції.

У своїй комунікації EKRE грає на різних настроях. Спілкуючись з російськомовною аудиторією, вони використовують антиукраїнські наративи, наприклад, звинувачуючи українських біженців у тому, що вони забирають робочі місця. З іншого боку, у зверненнях до естонської аудиторії, партія апелює до страхів перед «російською загрозою», наголошуючи на масовому припливі російськомовних іммігрантів.

EKRE також поширює конспірологічні теорії, що вигідно Росії. Вони стверджують, що українські біженці нібито сприяють русифікації естонських шкіл і становлять загрозу для естонської нації. Члени партії також підживлюють конспірологічні теорії про те, що уряд Естонії нібито приховує реальну кількість і наміри біженців, стверджуючи, що Естонія надає притулок українським чоловікам, яким заборонено виїжджати з України, і у такий спосіб послаблює позицію України у війні. У своїй промові в естонському парламенті 13 березня 2022 року Март Хельме заявив, що українські біженці нібито приносять інфекційні захворювання, такі як ВІЛ, і приїхали до Естонії “займатися проституцією”. Це підігрує російській пропаганді, яка прагне знизити міжнародну підтримку України.

Хоча офіційно EKRE засудила російське вторгнення і підтримала резолюції, що визнають Росію державою-терористом, їхні окремі заяви на кшталт закликів до «мирної угоди» без визнання відповідальності Росії за агресію свідчать про приховану симпатію до інтересів Кремля. Ці меседжі часто ретранслюють російські державні медіа, що свідчить про їхню вигідність для Росії.

До того ж, EKRE виступила проти законопроєкту, який забороняє демонстрацію символів міжнародних злочинів, включаючи російський символ «Z». На парламентських виборах 2023 року партія позиціонувала себе як захисника національних інтересів Естонії, протиставляючи їх допомозі Україні, що знову ж таки, грає на руку російській пропаганді, яка прагне ізолювати Україну на міжнародній арені.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись