Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Як російський агітпроп дискредитує Олену Зеленську

Фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО опублікували звіт щодо дезінформаційної кампанії Росії, спрямованої на першу леді України — Олену Зеленську. Вони проаналізували іноземний та російський сегменти соцмереж й дійшли висновку, що дезінформацію поширювали з Росії. Деякі фейки виникали в російському сегменті соцмереж, а згодом їх підхоплювала міжнародна авдиторія. 

Загалом фахівці виокремили у звіті три фейки, спрямовані проти Олени Зеленської, та їхнє подальше поширення в соцмережах:

  • Нібито перша леді витратила 40 тисяч євро на шопінг у Парижі. Автори повідомлень посилалися у своїх публікаціях на матеріал французького видання «La Dépêche», хоча в матеріалі про це не йшлося;
  • Про буцімто нецільове використання коштів на Фонд Олени Зеленської. Автори стверджували, що Польща надає фінансову допомогу Україні, а перша леді розкрадає державні кошти. Аналітики спростували цю інформацію, адже фіксованих коштів, як вони пояснюють, Польща не надає;
  • Про гуманітарну допомогу, яку видавали українцям нібито в пакунках від Louis Vuitton Paris. Автори стверджували, що Олена Зеленська після вдалого шопінгу передає нужденним «найдешевші макарони в пакунках від світового бренду». Аналітики спростували цю інформацію, адже спершу відео опублікували в російському сегменті соцмереж.

Фахівці Центру протидії дезінформації переконані, що така дезінформаційна кампанія покликана дискредитувати Олену Зеленську, водночас позбавити Україну міжнародної допомоги. Крім того, вони також опублікували звіт і про Володимира Зеленського. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» також спростовував фейк, у якому стверджувалося, що перша леді України витрачає на аксесуари десятки тисяч євро.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join