Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні мобілізують пенсіонерів

Таку інформацію поширили російські медіа з посиланням на інтерв’ю ексголови Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа. Це — фейк.

Насправді Микола Маломуж, відповідаючи на запитання говорив про те, що для підготовки стратегічного наступу треба підготувати резерви. Йшлося про мобілізацію військовослужбовців запасу з військовим досвідом. Про мобілізацію пенсіонерів не йшлося.

Як пише VoxCheck, для військовозобов’язаних запасу встановлено граничний вік перебування в запасі. Він залежить від звання військового: від 60 років для молодшого та старшого офіцерського складу до 65 років для вищого офіцерського складу. Під час воєнного стану в Україні можуть мобілізувати громадян віком від 18 до 60 років. Пенсійний вік чоловіків в Україні — 60 років за умови наявності необхідного страхового стажу (якщо людині не вистачає страхового стажу, вона може вийти на пенсію пізніше). Тобто, пенсійний вік і граничний вік перебування в запасі однакові. 

Раніше пропагандисти поширювали фейки про те, що в Україні нікому воювати, а тому до війська призивають ЛГБТ-людей. Також пропагандисти намагались  дискредитувати та зірвати мобілізаційні заходи в Україні поширюючи інші повідомлення. У такий спосіб вони намагаються відвернути увагу авдиторії від прихованої мобілізації в Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join