Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Український біженець намалював свастику в торговому центрі Великої Британії

У соціальних мережах поширюють відео з чоловіком, який намалював свастику на підлозі торгового центру у Великій Британії. Охорона торгового центру змусила порушника прибрати за собою. Зокрема відео поширив заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський у Twitter. Підписи до відео стверджують, що цей чоловік — український біженець. Це не так.

Як встановив StopFake, насправді відео поширюють у мережі принаймні з грудня 2018 року – тобто ще до початку міграційної кризи, спричиненої відкритою воєнною агресією Росії проти України. 

Автор відео, а також присутні у кадрі люди не стверджують, що чоловік, який намалював свастику, є біженцем з України. У публікаціях цього відеоролика 2018 року також не йдеться про те, що чоловік на відео – українець. Найімовірніше, нацистський символ намалював місцевий житель Лондона. Деякі користувачі звертають увагу на те, що на голові у чоловіка пов’язаний шарф, на якому нібито вгадуються кольори українського прапора. Однак це твердження безпідставне. Найімовірніше, це фанатський шарф якоїсь спортивної команди, про що свідчить напис «sport fight», що видніється на ньому.

Російська пропаганда систематично поширює фейкові фото та відео, щоб просувати наратив про те, що українці — нацисти. Раніше для цього використали фото, на якому нібито українські «нацисти» «зигують» на весіллі та фото нібито українських «біженців-нацистів», що напівроздягнені позували для фото в Хорватії. Також поширювали фейк про те, що у заступника керівника київської поліції є нацистське татуювання. Агітпроп часто використовує для таких маніпуляцій дітей — нібито на день народження Гітлера львівські школярі вишикувалися у свастику або ж нібито українські діти співають гімн фашистів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join