Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна «відмовилася від створення захисної зони навколо Запорізької АЕС»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у проросійських телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що нещодавно Україна «навідріз» відмовилася від створення захисної зони навколо захопленої російськими окупантами Запорізької атомної електростанції. Мовляв, Україна «не готова до реалізації ініціативи МАГАТЕ, яка запобігла б атаці з території електростанції». Це — неправда. 

Аналітики проєкту StopFake дослідили це й кейс та встановили, що українська сторона не робила таких заяв щодо Запорізької АЕС. Як пояснюють аналітики, Україна навпаки підтримує всі зусилля міжнародної спільноти щодо роззброєння захопленої Запорізької атомної станції, водночас Росія не припиняє терористичних дій на ЗАЕС, ігноруючи заяви країн Заходу. 

Саме Росія провокує можливість виникнення ядерної загрози через своє вторгнення в Україну, та зокрема через захоплення ядерних об’єктів. Обстріл ядерних наукових установок в українських дослідницьких інститутах, запуск ракет над ядерними об’єктами України —  ці дії російських окупантів порушують усі чинні конвенції про поводження з ядерними об’єктами. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти хочуть переконати, що Україна — агресор і вона здійснює так звані провокації на ЗАЕС. У такий спосіб автори повідомлень використовують тактику віддзеркалення, приписуючи свої дії опонентам. Оскільки залякування та «ядерний шантаж» — один зі способів російського агітпропу досягнути своїх цілей. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Україна буцімто зберігає зброю на території ЗАЕС та проаналізував маніпуляцію, у якій стверджували, що українське керівництво наклало санкції на Запорізьку АЕС.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join