Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У ЗСУ немає техніки для «створення повноцінних підрозділів»

Таку тезу поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що Захід не надав ЗСУ необхідної кількості техніки для створення повноцінних підрозділів. Мовляв, в українських військових зовсім немає зброї. Автори повідомлень посилаються на матеріал видання «Forbes». Це — маніпуляція. 

На цей кейс звернули увагу аналітики проєкту StopFake, які дослідили, що пропагандисти спотворили контекст матеріалу. Як пояснюють фактчекери, у статті «Forbes» ідеться про те, що відсутність важкої техніки у деяких підрозділів — зовсім не проблема та «тимчасовий стан справ». Військовий журналіст у своєму матеріалі пояснював, що в ЗСУ є достатньо іншої зброї. Він наводить приклад, що поки важкі танки не прибули на поле бою, то в української армії вже є «купа іншої зброї, зокрема легкоброньованих танків». Тобто військовий журналіст не казав, що в ЗСУ «немає достатньо зброї», а навпаки розповідав про наявність «купи іншої зброї» водночас назвав відсутність важких танків — питанням часу. 

Пропагандисти систематично поширюють маніпуляції, які покликані дискредитувати Захід та показати нібито те, що країнам Заходу буцімто байдуже до України, якій не надсилатимуть обіцяної зброї тощо. У такий спосіб автори повідомлень дискредитують західних партнерів та підривають довіру в українців до Заходу. 

«Детектор медіа» неодноразово спростовував фейки про західну зброю, наприклад, про знищення американського танка М1 «Abrams» під Соледаром, якого тоді ще не передали Україні. Також спростовував фейк про створення танків Leopard 2 з так званими «ядерними боєголовками» та пояснювали меседж, у якому йшлося, що Захід розробив нову вбивчу зброю під назвою «тектонічна зброя», аби покарати Туреччину землетрусом. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join