Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Повітряну тривогу в Україні не вмикатимуть, щоб українці не панікували

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що згідно з розпорядженням Офісу Президента припинили вмикати повітряну тривогу. Мовляв, це забезпечить спокій українців, які травмовані сигналами тривоги. Автори повідомлення додають, що про деякі влучання керівництво України не повідомляє відразу, тому в українців закрадаються сумніви та недовіра. На думку авторів, із кожним новим сигналом повітряної тривоги українці готуються до вибухів, вони почуваються в тотальній небезпеці, адже чекають вибуху. Водночас Зеленський нібито самотужки вирішує чи вмикати тривогу, що є проявом свавілля та «ручного керівництва».

Ця теза не має жодного підтвердження, оскільки повітряну тривогу вмикають із кожною новою загрозою для повітряного простору України. Між моментом фіксації літака/ракети/ворожого літального апарату та власне запуском сирени минають лічені хвилини, а, може, навіть менше, ніж хвилина. Достатньо одного телефонного дзвінка по спецзв’язку. Після чого сирену в потрібних регіонах вмикає місцева влада. Тобто цей процес не залежить від когось одного, Зеленського зокрема, а від низки спеціалістів, які очолюють різноманітні процеси. Наприклад, згідно з мапою тривог України станом на 13 лютого, повітряна тривога ширилася Україною востаннє сьогодні в Запорізькій, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Донецькій областях і тривала близько півтори години. Тривога у Луганській області триває ще з 4 квітня 2022 року. Протягом періоду 6-12 лютого всього було 277 тривог по всій Україні. 

Поширюючи такий меседж, пропагандисти хочуть підживити наратив, що нібито Україна не піклується про українців та кидає їх напризволяще, наприклад, не вмикаючи повітряну тривогу. У такий спосіб вони хочуть викликати недовіру до держави в українців, яких, мовляв, ніхто не захистить.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join