Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Олена Зеленська назвала британців виродками під час інтерв’ю з журналісткою BBC

Такі повідомлення ширяться соціальними мережами, зокрема, в російському сегменті фейсбуку. У них ідеться, що перша леді України зробила гучну заяву, нібито назвавши британців виродками, які переживають за кожну пенні, у той час, коли вона сама рятувала дітей з-під завалів бомбардувань. Автор допису написав, що ця образа спричинила нищівний шквал критики щодо Олени Зеленської. Проте такої цитати взагалі не було в інтерв’ю.

Насправді як повідомляють фактчекери Myth Detector, використана цитата є вигаданою. Власне, перша леді України жодного разу навіть не вжила словосполучення «британські виродки», а також не сказала, що діставала постраждалих дітей з-під завалів. В інтерв’ю BBC Зеленська, відповідаючи на запитання журналістки, сказала, що економічна криза торкається й України, водночас зі зростанням цін українці рахують загиблих.

У дописі також йшлося, що Олена Зеленська добре проводила час у Лондоні під час бомбардувань Києва і повернулася в Україну лише після того, як ситуація заспокоїлася. Наступного дня після початку війни Росії проти України президент заявив, що сам він залишається в Києві, а його родина — в Україні, та вони не збираються залишати країну. Доказів того, що Олена Зеленська залишила країну, немає.

Пропагандисти поширюють ці повідомлення, аби дискредитувати керівництво України, мовляв, українці зневажають людей, як це зробила перша леді. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join