Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message МАГАТЕ приховує, що українці обстрілюють ЗАЕС, із політичних причин

Цю тезу поширюють російські пропагандисти. У своїх дописах вони посилаються на голову «Росатома» Лихачова, який заявив, що фахівці МАГАТЕ розуміють, хто насправді обстрілює ЗАЕС. Мовляв, експерти організації, які побували на Запорізькій АЕС, знають, хто саме обстрілює станцію, однак у заявах не згадують про удари по ЗАЕС нібито з боку українців через політичний компонент. 

Насправді ж експерти місії МАГАТЕ у звіті не згадують про обстріли з боку українських військ через те, що вони не вважають українців винними в ситуації, що там склалася. У Центрі протидії дезінформації при РНБО наголошують, що у резолюції МАГАТЕ за підсумками місії на ЗАЕС міститься заклик «негайно припинити всі дії проти та щодо Запорізької АЕС і будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні». 

Натомість українська сторона неодноразово фіксувала обстріли саме з російського боку. Цьому є докази, а от жодного підтвердження, що обстріли сталися з боку України — не існує.

Поширюючи подібні повідомлення, пропагандисти перекладають на Україну провину в створенні небезпеки ядерної аварії та виправдовують свою військову присутність на станції. Раніше, нагадаємо, пропагандисти з цією ж метою поширювали меседж, що МАГАТЕ — антиросійська організація; стверджували, що росіянам не вигідно обстрілювати об’єкт, який вони ж і контролюють тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join