Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

DisinfoChronicle: методологія роботи

Щодня команда аналітиків та аналітикинь «Детектора медіа» збирає та документує хроніки Кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну. Ми фіксуємо меседжі та тактики, які Росія використовує з 17 лютого 2022 року, адже саме цього дня зросла кількість обстрілів підконтрольної Україні території з боку бойовиків, в яких російська пропаганда звинувачує українські війська.

Наша мета — фіксувати прояви російської пропаганди, які поширюються в українському медіапросторі, у реальному часі, щоб комплексно аналізувати інформаційні атаки Росії проти України. 

  У медіа та соціальних мережах ми шукаємо російські фейки, маніпуляції, меседжі та викриття. Всі вони є частиною пропагандистських наративів. Фейк — один із найпростіших елементів, які використовують пропагандисти у своїй роботі для поширення брехні. Зокрема, у цьому розділі можна знайти брехню про те, що «Зеленський втік з країни», «продає за кордон колекції державних українських музеїв», «президент вживає наркотики». Усі ці кейси, які команда «Детектора медіа» неодноразово фіксувала протягом шести місяців в різних варіаціях, є частиною російського меседжу про те, що керівництво України байдуже до своїх громадян; воно готове будь-якої миті залишити країну, щоби вберегти себе; воно збагачується на війні тощо. Цей меседж своєю чергою наповнює наратив про те, що «Україна — неспроможна держава». Тобто будь-який великий наратив містить  десятки дрібних меседжів, що наповнюються російськими фейками.  

У розділі «маніпуляції» ми пояснюємо, як російська пропаганда через  викривлені або ж вирвані з контексту факти намагається вплинути на суспільну думку. До прикладу, бере цитату політика, вириває її з контексту, сподіваючись, що вона підігріє твердження  російської пропаганди.  

У розділі «меседжі» можна знайти виокремлені тези, які тиражують в інформаційному просторі російські пропагандисти. Йдеться про твердження росіян, які не є очевидною брехнею, однак за допомогою них агітпроп прагне сформувати суспільну думку. Наприклад, стверджуючи, що «Україна програє війну»; «Україні доведеться йти на поступки Росії» тощо. Команда «Детектора медіа» щодня фіксує меседжі для того, щоби розуміти в якому напрямку далі працюватиме агітпроп й для чого просування тих чи інших тез у конкретний момент вигідне пропагандистам. 

У рубриці «викриття» ми збираємо кейси, які стосуються того, як саме російська пропаганда намагається просувати свої ідеї в Україні та світі. Зокрема, тут можна знайти інформацію про методички російських пропагандистів; про атаки російських хакерів на Україну; про шахрайські схеми, за допомогою яких на фоні війни обдурюють українців і не тільки. 

Усі прояви російської дезінформації ми розділяємо не лише на фейки, маніпуляції, меседжі та викриття, а й групуємо на теми за допомогою тегів. Завдяки цьому на сайті можна простежити, на яку тему пропагандисти створювали найбільше фейків та маніпуляцій, й за допомогою графіків побачити, коли саме конкретна тема використовувалася пропагандистами найчастіше. 

Оскільки одним із завдань проєкту є документування — у хроніці ми фіксуємо й спростування кейсів, які знаходять наші колеги з різних українських фактчекінгових організацій. Це потрібно для того, щоби відтворити найповнішу картину того, як в Україні працює російська пропаганда та наскільки масовим стало це явище в умовах реальної війни. Дякуємо нашим колегам з StopFake, VoxCheck, Центру протидії дезінформації, Центру стратегічних комунікацій та іншим. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join